top of page
  • Writer's picturesbasar20034

Olgunluk ve Sefalet

İnsan hayatı, mutluluk ve mutsuzluğun bir arada olduğu bir yolculuktur. Bazen mutluluk rüzgarları eser, bazen de mutsuzluk bulutları üzerimizi kaplar. Ancak, mutsuzluğumuzun sebebini dış dünyada aramak yerine, kendi içimizde aramak önemlidir.


Osho'nun dediği gibi, "Şayet çektiğin acı çok fazlaysa ve eylem hiçbir şey, hiçbir zevk vermiyorsa ve kaçınılmaz olarak büyük bir mutsuzluk onu takip ediyorsa, o zaman bu sana kalmıştır: Sen tam bir salaksan kim bir şey yapabilir?"

Bu sözler, mutsuzluğumuzun sebebinin dış dünyada değil, kendi içimizde olduğunu vurgulamaktadır. Dış dünyadaki olaylar bizi üzebilir, ancak bizi mutsuz eden şey, bu olaylara verdiğimiz tepkilerdir.


Örneğin, sevdiğimiz birinin kaybından dolayı üzülüyorsak, bu üzüntü doğaldır. Ancak, bu üzüntüden dolayı kendimizi suçlamak, öfkelenmek veya başkalarına zarar vermek, bu üzüntüyü daha da büyütecektir.


Osho, bu durumda, kişinin kendi sefaletinin sorumluluğunu almasını ve değişmeye başlamasını tavsiye etmektedir. Bu, kolay bir yol değildir, ancak tek yoldur.


Olgunluk, kendi sefaletinin sorumluluğunu almaktır


Olgunluk, kendin olma sorumluluğunu almak ve kendin olma cesaretini göstermektir. Bu, kendi hatalarını kabul etmek, kendi ihtiyaçlarını tanımak ve kendi seçimlerini yapmak demektir.


Olgun bir insan, kendi sefaletinin sorumluluğunu alır. Bu, kendi zihninin, yorumlarının ve seçimlerinin kendi mutsuzluğunun sebebi olduğunu kabul etmek demektir.


Olgun bir insan, kendi sefaletini değiştirmek için çaba gösterir. Bu, zihnini aşmak, yorum yapmadan olayları ve olguları olduğu gibi görmeye çalışmak ve seçimlerini gözden geçirmek demektir.


Sefaletten kurtulmak için ne yapmalıyız?


Sefaletten kurtulmak için, kendi sefaletimizin sorumluluğunu almamız ve değişmeye başlamamız gerekir. Bu, şu adımları içerir:


Kendi zihnini ve yorumlarını gözlemle. Kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını incele. Neyi düşünürsün, neye inanırsın, ne hissedersin ve ne yaparsın?

Kendi seçimlerini gözden geçir. Kendi seçimlerinin kendi mutluluğunun veya mutsuzluğunun sebebi olup olmadığını düşün.


Değişim için çaba göster. Zihnini aşmak için meditasyon yap, namaz kılıyorsan namazını meditasyona dönüştür; yani namazda hiçbir şey düşünmeden namazın hareketlerine ve nefesine tanık ol. Yorumlarını değiştir ve seçimlerini gözden geçir.


Bu süreç kolay değildir, ancak mümkündür. Olgunluk, bir yolculuktur ve bu yolculukta her gün bir adım atabiliriz.


Hülasa, olgunluk kendi sefaletinin sorumluluğunu almak ve değişmeye başlamaktır. Bu, sefaletten kurtulmanın tek yoludur.


Osho'nun dediği gibi, "Şayet çektiğin acı çok fazlaysa ve eylem hiçbir şey, hiçbir zevk vermiyorsa ve kaçınılmaz olarak büyük bir mutsuzluk onu takip ediyorsa, o zaman bu sana kalmıştır: Sen tam bir salaksan kim bir şey yapabilir?"


Bu sorumluluğu al ve değişim için çaba göster. Mutluluğun yolunu açmak senin elinde.



42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page